AML AWARD
Priset har som syfte att uppmärksamma en eller flera yrkesverksamma personer som har gjort betydande insatser i syfte att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.
Priset delas ut till den som
· Vidtagit åtgärder som bevisligen givit påvisbara resultat.
· Verkat för att utveckla och genomföra innovativa idéer och strategier som ger effekt.
· Visat stor passion för yrket och/eller uppmuntrat viktiga strategiska samarbeten som givit påvisbara resultat.
· Tar stort ansvar för uppdraget och/eller visar ett stort engagemang genom att vara/verka som positiv förebild för andra.
Priset är instiftat av Penningtvättsdagarna i samverkan med tidningen Offentliga Affärer och årets vinnare utses av en väl sammansatt jury bestående av representanter från relevanta organisationer.
Utbildare och författare, Rätt NU
vd respektive researchansvarig, Acta Publica
Samordnare Myndighetssamverkan – Föreningar och stiftelser, Skatteverket
Marie Wallin har under lång tid varit en ledande röst inom utbildning och medvetandegörande kring näringspenningtvättsbrott. Genom sitt engagemang, sina föreläsningar och sitt författarskap har hon spridit kunskap och bidragit till ökad förståelse för hur ekonomisk brottslighet kan motverkas. Hennes arbete har varit avgörande för att stärka kompetensen inom både offentlig och privat sektor och har haft en konkret påverkan på utvecklingen av AML-arbetet i Sverige.
Acta Publica har under många år varit en central aktör i att samla in och tillgängliggöra information för att bekämpa penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet. Genom innovativa digitala verktyg och robotjournalistik har de möjliggjort granskande journalistik och gett myndigheter, banker och andra aktörer bättre verktyg för att identifiera brottsliga strukturer. Deras arbete har haft en direkt påverkan på rättsväsendets och näringslivets möjligheter att bekämpa finansiell kriminalitet.
Susanne Howard har genom sitt arbete i Operativa rådets projekt Delila varit en nyckelperson i att belysa hur ideella föreningar kan utnyttjas i ekonomisk brottslighet. Hon har drivit frågan om ökad transparens och registrering av föreningars företrädare, vilket har lett till viktiga initiativ för att minska riskerna för bidragsbrott. Hennes engagemang i myndighetsgemensamma insatser har skapat bättre förutsättningar för att identifiera och motverka kriminellt utnyttjande av ideella föreningar i Sverige.
Chefsåklagare, Ekobrottsmyndigheten
SAMLIT – Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Taskforce
Seconded National Expert, EU-kommissionen
Thomas Langrot har med stor uthållighet och juridisk skicklighet drivit målet mot Swedbanks tidigare VD. Trots omfattande motstånd lyckades han och hans team gå från en friande dom i tingsrätten till en fällande dom i hovrätten. Hans arbete har varit avgörande för att stärka rättsstatens förmåga att lagföra finansiella brott på högsta nivå. Genom sin insats har han visat att ingen står över lagen och att komplexa ekonomiska brott kan bekämpas med beslutsamhet och expertis.
SAMLIT har sedan starten 2021 varit en banbrytande plattform för samverkan mellan banker och brottsbekämpande myndigheter i kampen mot penningtvätt och terrorfinansiering. Genom strukturerat informationsutbyte och analys har de ökat upptäckten av finansiell brottslighet och lagt grunden för framtida samarbeten, inklusive det kommande Finansiella Underrättelsecentret (FINUC). SAMLIT:s arbete har bidragit till skärpt lagstiftning, ökad effektivitet i rapporteringen och stärkt Sveriges position i det internationella AML-arbetet.
Markus Forsman har under mer än ett decennium spelat en central roll i att utveckla Sveriges och EU:s arbete mot penningtvätt. Han har lett viktiga initiativ inom regeringskansliet, varit Head of FATF Delegation och varit drivande i framtagandet av EU:s nya AML-paket. Hans expertis och internationella erkännande har haft en betydande påverkan på hur regelverk och strategier utvecklats. Genom sitt arbete har han stärkt Sveriges och EU:s förmåga att bekämpa ekonomisk brottslighet på både nationell och internationell nivå.
Reportrarna bakom reportaget om Swedbank & penningtvätten, SVT Uppdrag granskning
Detta team har inte bara belyst allvarliga brister i en av Sveriges största banker utan också bidragit till en paradigmförskjutning inom AML (Anti-Money Laundering) internationellt. Teamet har visat åtgärder med påvisbara resultat, innovativa idéer, passion, strategiska samarbeten och att ett starkt engagemang kan skapa stora förändringar, trots begränsade resurser.